تکنسین داروخانه (Pharmacy Technician) یا نسخه خوان یا نسخه پیچ فردی آموزشدیده است که با مراجعهکنندگان و هم با پزشک و پرسنل داروخانه در ارتباط و تعامل است، بنابراین در کنار آشنایی با علم تخصصی داروسازی، به مهارتهای اجتماعی و ارتباطی نیز نیاز دارد. جهت آموزش تکنسین داروخانه زیر نظر آموزشگاه آپادانا در تبریز با ما همراه باشید.
اهداف یک تکنسین داروخانه
در اهداف کوتاه مدت فرد به دنبال این است که دانش مهارت و اخلاق حرفه ای را کسب کند و جایگاه یک را تکنسین در داروخانه داشته باشد.در اهداف میان مدت فرد بر دانش، مهارت و اخلاق حرفه ای تسلط می یابد و تجربیات و دانشی و اعتباری که در طول مدت کاری به دست اورده به او این اجازه را می دهد که این بار پا را فراتر گذاشته و در جایگاه شماره یک یعنی مدیریت داروخانه براید و وجودش در این جایگاه باعث می شود نه تنها اعتبارش بیشتر شود بلکه حقوق آن نیز دو یا سه برابر حقوق پایه ی یک تکنسین باشد.
در اهداف بلند مدت فردی که سال ها به عنوان مدیریت داروخانه مشغول به کار بوده و در سالهای مدیریتش با تسلطی که بر دانش و مهارت داشته و اخلاق را در زمینه ارتباط با بیمار و مراجعه کننده به خوبی رعایت کرده و در زمینه کار با همکاران در داروخانه و شرکت های دارویی بسیار درست و قانونمند رفتار کرده و به عبارت دیگر اعتبار کافی را برای کار در داروخانه پیدا کرده است حال انبار به فکر مشارکت در داروخانه و سرمایه گذاری می افتد.وجود تکنسین باعث می شود که احتمال ایجاد خطا در داروخانه کاهش پیدا کند، احتمال شکایات مخصوصا در داروخانه های شلوغ کاهش یابد و رضایت مشتریان را به دنبال داشته باشند و همین موضوع باعث بالا رفتن سلامت جامعه شود.
تکنسین داروخانه چه کارهایی انجام میدهد؟
تکنسین داروخانه تحت نظر دکتر داروساز عمده فعالیتهای زیر را انجام میدهد:
- تحویل گرفتن نسخه، خواندن نسخه، جمعآوری و تحویل دارو به بیمار
- بستهبندی و لیبل زدن به داروها بر اساس نسخه
- دادن اطلاعات به بیمار در مورد دارو، تداخل دارویی، نحوه مصرف و عوارض احتمالی
- مدیریت و سازماندهی انبار داروها؛ بررسی کمبود داروها، تاریخ انقضا، نحوه نگهداری (یخچالی و غیربخچالی) و …
- سفارش دارو و چیدن داروها در قفسه
- کمک به داروساز در ساخت دارو
- دریافت وجه از بیمار
- ثبت اطلاعات بیمار، اطلاعات دارویی بیمار و انجام کارهای مرتبط با بیمه
- در نظر گرفتن بیمه برای پرداخت هزینه برخی از داروها و اعلام لیست داروهایی که پوشش بیمه ندارند
- دادن مشاوره در مورد بیماریهای عمومی، وسایل آرایشی و بهداشتی، داروهای گیاهی، مکملها و …
- رسیدگی و پاسخگویی به شکایات
- تنظیم ملاقات بین بیمار و دکتر داروساز؛ در موارد که بیمار نیاز به مشاوره تخصصی دارد
- همکاری با متخصصین بهداشت و مراقبت و فرآهمآوری اطلاعات برای آنها
- نوشتن اطلاعات تجویز دارو بر روی برچسب های دارو برای همه بیماران
تکنسین داروخانه به چه مهارتهایی نیاز دارد؟
- توانایی برقراری ارتباط با بیمار: با توجه به آنکه مراجعه کنندگان به داروخانه اغلب دچار اضطراب ناشی از بیماری خود یا نزدیکانشان هستند باید سعی نمود با گشاده رویی با آنها برخورد نمود و کمک کردن به او به شیوهای مناسب بسیار حائز اهمیت است.
- داشتن اشتهار به پاکیزگی، دقت و صداقت
- دارا بودن دانش ریاضی و قدرت محاسبه: از آنجایی که تکنسین دائما با شمارش قرصها و ترکیبهای متفاوت داروها سر و کار دارد، باید درک مناسبی از مفاهیم ابتدایی ریاضی داشته باشد.
- مهارت مدیریت و سازماندهی: تکنسین داروخانه یعنی تعادل برقرار کردن بین مسئولیتهای متفاوت. تکنسین باید مهارت سازماندهی خوبی داشته باشد تا همزمان که کارهای محوله داروساز را انجام میدهد، بتواند به مشتریان و بیماران هم کمک کند.
میزان درامد تکنسین داروخانه چقدر است؟
میزان پایه ی حقوقی که یک تکنسین در داروخانه دریافت می کند میزان حقوق و مزایایی است که ادراه کار و رفاه ان را مشخص می کند، اما نباید از این واقعیت در داروخانه بگذریم که تکنسین هایی که از تبحر و دانش کافی برخوردار هستند و اصول اخلاقی را در رابطه با بیمار و مراجعه کننده به کار می برند و تجربه کافی را در کار داروخانه دارند از حقوق و مزایای بیشتری بهره مند می شوند اما این موضوع چیزی است که در ابتدا بایستی بین فرد و موسس داروخانه توافق و ثبت شود.از سوی دیگر میزان درامد در داروخانه بستگی به اهدافی دارد که فرد برای خود مشخص می کند.
مدرک مورد نیاز برای کار به عنوان نسخه پیچ چیست؟
اغلب کسانی که در دوره نسخه خوانی، شرکت می کنند، می خواهند بدانند که آیا در انتهای دوره به آنها مدرکی داده می شود یا خیر. برخی موسساتی که دوره های آموزشی مرتبط برگزار می کنند، به مهارت جویان و شرکت کنندگان این دوره مدرک می دهند، اما مدرک صادره اعتبار بالایی ندارد و قابل ارائه به داروخانه ها و یا شرکت هایی که در این حوزه کار می کنند، نیست.
از همین روی، توصیه می کنیم برای پشت سر گذاشتن این دوره، به موسسات و هلدینگ های آموزشی مراجعه کنید که در آخر کار به شما یک مدرک معتبر و قابل استعلام از نهادهای مهم، مانند سازمان فنی و حرفه ای، ارائه می کنند. با شرکت در دوره نسخه خوانی موسسات معتبر آموزشی، هزینه و وقت ارزشمندتان تلف نشده، نکات زیادی به شما آموزش داده می شود و فرصت اشتغال به کار در یک مجموعه معتبر را به دست خواهید آورد.
علائم اختصاری نسخه خوانی
← g گرم
←grگرین: ۱۵ gr ‗‗ g 1
۱ انس(oz) 30ml(cc)← مایع و 30g جامد
Tspقاشق چایخوری ← ۵/۲ ml
Tbspقاشق غذا خوری← ml ۱۵
1000ml←qt1
gtt←drop
← hs موقع خواب مصرف شود
← qAm هر روز صبح
← supp شیاف
← Susp سوسپانسیون
← Sol محلول
← qhs هر شب موقع خواب
← Effervescent جوشان
← oint پماد
← Qs مقدار کافی
← bid ۲ بار در روز
← tid ۳ بار در روز q8h
← i.d ۴ بار در روز
این ها فقط بخشی از آموزش هایی است که به یک تکنسین داروخانه داده می شود، این اطلاعات نیز برای آشنایی عزیزان با درس های دوره نسخه خوانی تهیه شده است نه بیشتر، لطفا از این اطلاعات برای نسخه خوانی و تجویز خودسر استفاده نفرمایید. توجه داشته باشید که شما میتوانید به راحتی دوره های تکنسین داروخانه را در مراکز معتبر مانند آموزشگاه آپادانا سپری کنید و در این زمینه به درآمد برسید.