وظایف دستیار دندانپزشک مستقیما توسط دندانپزشک مربوطه تعیین می شود. یعنی ممکن است دندان پزشک وظایفی غیر از وظایف عمومی که برای دستیار دندانپزشک تعیین شده از وی بخواهد. در کل وظایف مشخصی برای این شغل تعیین شده که در زیر به مرور آنها می پردازیم.
وظایف دستیار دندانپزشک
دستیار دندانپزشک معمولا این وظایف را بر عهده دارند:
- اطمینان از این که بیمار روی صندلی دندانپزشکی راحت هستند
- آماده سازی بیمار و تجهیزات لازم جهت تسهیل روند پروسه ی درمان
- استرلیزه و ضد عفونی کردن تجهیزات دندانپزشکی
- قرار دادن ابزار و تجهیزات دندانپزشکی در دسترس دندانپزشک در طی مراحل درمان
- قرار دادن ساکشن در دهان بیمار جهت خشک کردن محیط دهان و سایر تجهیزات
- آموزش بهداشت دهان و دندان به بیماران
- پردازش اشعه x و تجهیزات کامل آزمایشگاه، تحت نظارت دندانپزشک
- حفظ پرونده های درمانی مراجعین -تنظیم و ثبت قرار ملاقات با متخصص دندانپزشک
- همکاری با بیماران در پرداخت صورت حساب و هزینه ها
دستیارانی که در لابراتوارهای دندانپزشکی نیز وظایفی را بر عهده می گیرند از جمله قالب گیری دندان های بیمار، تحت نظارت و راهنمایی دندانپزشک کار می کنند.آنها ممکن است موادی را که برای قالب گیری دندان ها به آنها نیاز است را آماده کرده و یا تاج های موقت برای دندان ها بسازند.
ویژگی های مهم دستیار دندانپزشک
- دستیار دندانپزشک، در حالی که به دندانپزشکان در درمان بیماران کمک می کند باید از قوانین و پروتکل های خاص مانند روش های کنترل عفونت پیروی کند.
- دستیار دندانپزشک باید بتواند با مهارت و تسلط کافی با دستان خود کار کند. آنها عموما در قسمت های حساس و محصوری از بدن و با استفاده از ابزاری خاص باید بتوانند بسیار دقیق کار کنند.
- مهارت های بین فردی: دستیار دندانپزشکی باید با دندانپزشکان و بیماران کمال همکاری و همدلی را داشته باشد. گاهی اوقات بیماران در معرض درد شدید و یا اختلالات روانی هستند، بنابراین دستیار باید روی احساساتش تسلط کافی داشته باشد .
- مهارت های شنیداری: دستیار دندانپزشک باید بتواند به بیماران و سایر کارکنان مراقبت های بهداشتی به خوبی گوش فرا دهد. آنها باید دستورالعمل های دندانپزشک را به دقت دنبال کنند و در این صورت است که میتوانند به درمان بیماران و انجام وظایفی مانند انجام فرآیند عکس برداری با اشعه x بپردازند.
- مهارت های سازماندهی: دستیار دندانپزشکی باید از مهارت های سازماندهی عالی برخوردار باشند. آنها باید ابزار دندانپزشکی را به درستی برای دندانپزشک در هنگام درمان بیمار در درسترس وی قرار دهد.
دستیار دندانپزشک مجاز به انجام چه کارهایی است؟
دستیار دندانپزشک مجاز به انجام مراحل زیر در برخی مواقع است:
جرمگیری دندان
بکار بردن سیلانت
به کار بردن فلوراید
انجام بی حسی موضعی
در جرمگیری دندان، پلاک ها از روی دندان برداشته شده و آنها را به ظاهر تمیزتر می نماید. در استفاده از سیلانت، دستیار دندانپزشک یک ماده رقیق و پلاستیکی را روی دندان را قرار می دهد تا ذرات غذایی و باکتری های تولید کننده اسید را از بین برده و دندان ها را از حفره های در حال توسعه حفظ کند.کاربرد فلوراید که در آن فلوراید به طور مستقیم روی دندان ها قرار می گیرد و در مورد گزینه ی آخر، بسیاری از دستیاران دندانپزشک ممکن است واجد شرایط استفاده از بیهوشی موضعی در دهان بیمار و ایجاد بی حسی موقت جهت آماده سازی فرد باشند.
محیط کاری دستیار دندانپزشک
کارفرمایان دستیاران دندانپزشک عبارتند از:
- دندانپزشکان ۹۱ درصد
- دولت ۲ درصد
- پزشکان ۲ درصد
دستیار دندانپزشکی تحت نظارت دندانپزشکان کار می کند و تمام فعالیت روزمره ی آنها با بهداشت دهان و دندان در ارتباط است.دستیار دندانپزشک از عینک محافظ، ماسک جراحی، لباس محافظ و دستکش جهت حفاظت خود از بیماری های عفونی نیز استفاده می کند .آنها همچنین باید روش های ایمنی را برای به حداقل رساندن خطرات مرتبط با دستگاه های اشعه ایکس دنبال نمایند.
دوره دستیار کنار دندانپزشک
دستیار دندانپزشک یا تکنسین دندانپزشک به عنوان کمک یار دندانپزشک یا هر شخص دیگری که در حال انجام عملیات ترمیمی و درمانی بر روی بیمار است میباشد. دستیار دندانپزشک بیمار را آماده برای عملیات دندانپزشکی میکند و همچنین وسایل مورد نیاز را ضدعفونی و استرلیزه مینماید و در هنگام عملیات دندانپزشکی وسایل مورد نیاز را به دندانپزشک میدهد.
دستیار دندانپزشک به خاطر ثبات شغلی، ورود سریع به بازار کار و ماهیت پزشکی و کمککنندهای که دارد جزو شغلهای محبوب به حساب میآید. دستیاران دندانپزشک عموما با ویژگیهایی چون نظم، منطقی، کارآمد و اجتماعی بودن شناخته میشوند. برای دستیار وظایف گسترده و متنوعی تعریف شده؛ اما چه در مورد کارهای روتین و عمومی مطب دندانپزشکی و چه در مورد وظایف حرفهای و تخصصی، دستیار دندانپزشک به سطح بالایی از مهارت و دقت نیاز دارد.با توجه به موارد ذکر شده حضور کادر آموزش دیده در مراکز دندانپزشکی بعنوان دستیار کنار دندانپزشک امری اجتناب ناپذیر می باشد. در این راستا آموزشگاه آپادانا دوره دستیاری دندانپزشکی (dental assistant) با هدف آموزش به دستیاران جهت کمک به کادر مشغول به کار در مراکز درمانی و مطب های دندانپزشکی برگزار میکند.
سرفصل های دوره دستیاری
- آشنایی با وظایف منشی امور پزشکی
- آشنایی با وظایف دستیار دندانپزشکی
- آشنایی با آناتومی دهان و دندان و بیماری ها
- نحوه کار با تجهیزات دندانپزشکی و ایمپلنت - جراحی-ارتودنسی
- آشنایی با استریلیزاسیون تجهیزات
- آشنایی با درمان های دندانپزشکی