نسخه پیچ، دارو یار، دستیار داروساز، تکنسین دارویی، نسخه خوان، پراتیک یا کارمند داروخانه، شخصی است که اقدام به نسخه پیچی در داروخانه می کند. برخی از آنها به صورت تجربی و برخی با گذراندن دوره های آموزشی وارد این شغل می شوند.در ادامه به معرفی دوره تکنسین داروخانه در تبریز و سرفصل های آن می پردازیم.
دوره تکنسین داروخانه
غالبا، افرادی که در داروخانه مشغول به کار هستند، دوره های آموزشی مرتبط را گذرانده و گواهینامه تکنسین داروخانه دریافت کرده اند. با این حال ، امکان دارد که آنها در زمینه نسخه خوانی اطلاعات کافی نداشته و یا از مخفف اسامی داروها و دستوراتشان آگاه نبوده و دچار اشتباه شوند. بنابراین، آنها باید در یک دوره نسخه خوانی کوتاه مدت شرکت کنند تا مهارت ها ی ضروری برای انجام و ارایه این خدمات را به دست آورند زیرا این شغل مستقیما با سلامتی افراد و مشتری ها ارتباط دارد. علاوه بر این، در صورتی که این دوره آموزشی نسخه خوانی مواردی مانند اشنایی با محدوده قوانین، کاربرد تجهیزات درمانی، شناخت گروه و دسته های داروهای درمانی، شناخت انواع دارو های گیاهی، انواع محصولات آرایشی و بهداشتی و نحوه ارتباط با مشتری های متفاوت را نیز شامل شود، برای شرکت کنندگان مفید تر خواهد بود.
سرفصل های دوره تکنسین داروخانه
- اشکال دارویی
- دسته های درمانی داروها
- فرآورده های آرایشی بهداشتی
- داروهای گیاهی
- تجهیزات پزشکی
- نسخه خوانی و قفسه چینی دارو
- قیمت گذاری داروها
- مهارتهای خاص کار در داروخانه
بازار کار تکنسین داروخانه
کار کردن در زمینه دارو و داشتن اطلاعات ارزشمند در مورد نحوه مصرف داروها میتواند برای همه و خصوصا دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته تکنسین داروخانه بسیار مفید بوده و بر اشتغال بلند مدت آنها در داروخانه ها تاثیر بگذارد. علاوه بر این، در صورتی که این افراد در این زمینه تجربه کافی نیز کسب کرده و اطلاعات جامعی داشته باشند، در کار خود موفقیت بیشتری کسب میکنند. در کل، بازار کار تکنسین داروخانه تا حدودی به خود تکنسین وابسته بوده و کمی هم به شرایط کل و استقبال کارفرما و نحوه فراهم کرده زمینه رشد تکنسین ارتباط دارد. از این جهت، تکنسین ها باید بتوانند در دوران کارآموزی خود آنچه برای کار در داروخانه لازم است را به طور کامل آموخته و تاثیر آنها را در کار نشان دهند تا ورد توجه کارفرما قرار بگیرند.
دلایل ارزشمندی شغل تکنسین داروخانه
شش دلیل برای اینکه این شغل ارزش زیادی دارد:
رشد تقاضا: شغل نسخه خوان مثل خیلی از مشاغل دسته بهداشت و سلامت در حال رشد و توسعه است. پیشبینی شده تا سال 2026 با توجه به رشد جمعیت و پیشرفتهای علم داروسازی، فرصتهای شغلی تکنسین داروخانه در حدود 12 درصد رشد داشته باشد که از میانگین جهانی بالاتر است.
کسب مهارت در زمانی کوتاه: متقاضی با گذراندن یک دوره کوتاه و فشرده و مدتی کارآموزی در این رشته به مهارت دست پیدا میکند و گواهینامه میگیرد. نیازی چند سال تحصیل و تجربه نیست.
کمک به مردم: نسخه خوان با مردم سر و کار دارد و هدف اصلیاش کمک به بیماران است. تکنسینها نقش مهمی در حفظ سلامتی و بهبود کیفیت زندگی بیماران ایفا میکنند
تنوع کار: تکنسین داروخانه فقط در داروخانه معمولی مشغول نیست، میتواند در داروخانههای خاص، بیمارستانها، خانههای سالمندان و آسایشگاهها، شرکتهای داروسازی و به عنوان پرستار خانگی کار کند. این تنوع، فرصتهای زیادی به متقاضی خواهد داد.کار کردن با دست: برای آنهایی که حوصله پشت میزنشینی، تایپکردن و کارهای دفتری ندارند، تکنسین داروخانه فرصت مناسبی خواهد بود. اینجا به دست خیلی نیاز است و میشود کارهای زیادی با آنها کرد.
نقشهای متفاوت: با تغییر محل کار تکنسین، وظیفه و نقش او نیز تغییر میکند. وظیفه تکنسین داروخانه در بیمارستان با داروخانه تا حدودی متفاوت است. همینطور به عنوان پرستار نقش دیگری ایفا میکند. با تغییر نگرش دولتها به بهداشت و سلامت و توسعه آن، نقش تکنسین داروخانه هم گستردهتر میشود.
برای تکنسین داروخانه شدن از کجا شروع کنیم؟
عدهای از تکنسینهای داروخانه به صورت تجربی این حرفه را آموختهاند. اما از آنجایی که این حرفه مستقیما با سلامت انسان سر و کار دارد، یادگیری تجربی نمیتواند مسیر مناسبی باشد. آزمون و خطا شیوه خطرناکی برای فراگیری تکنسینی داروخانه است. مسیر درست و تائید شده برای این تکنسینی شرکت در دوره های آموزش تکنسین داروخانه و گرفتن گواهینامه است. این دورهها کوتاهمدت و علمی هستند؛ شما در این دورهها به طور فشرده با مبانی کلی تکنسینی داروخانه شامل نسخهخوانی، شکل و نوع و تعداد داروها و... آشنا میشوید و خیلی سریع آماده ورود به بازار کار خواهید بود. دوره آموزشی شامل دروس تئوری و کارآموزی عملی در داروخانه است.
پراکندگی شغلی تکنسین داروخانه در سطح کشور
میزان پراکندگی این شغل در کشور یکسان نیست. طبق آمار سال 95 به طور میانگین به ازای هر 7308 نفر یک داروخانه در کشور وجود دارد. گرچه به نسبت سالهای قبلتر تعداد داروخانه بیشتر شده ولی همانگونه که گفته شد هنوز در قیاس با میانگین جهانی رقم پایینی است و باید خیلی بهتر شود. کمبود داروخانه در خیلی از استانها وجود دارد و بین شهرهای کشور نابرابری قابلتوجهی دیده میشود.