دستیار داروخانه یا همان تکنسین داروخانه با انجام بسیاری از کارهای اجرایی و روتین به داروساز کمک می نماید و در نتیجه داروساز وقت بیشتری برای دادن مشاوره به بیماران و مشتریان دارد. وظیفه تکنسین در هنگام مراجعه بیمار یا مشتری تقریبا مشخص است با توجه به نسخه مشتری باید بتواند نسخه ای که دکتر برای مشتری تجویز کرده را تهیه نماید و از بخش انبار به دست بیمار برساند.
شرایط مهاجرت با مدرک تکنسین داروخانه
افراد با داشتن مدرک تکنسین داروخانه از مراکز معتبر که قابلیت ترجمه دارد می توانند برای مهاجرت به کشورهایی که در این حوزه پذیرش دارند اقدام کنند. در واقع افراد با داشتن مدرک تکنسین داروخانه یا معادل انگلیسی آن pharmacy assistant با طی کردن مراحل لازم در کشور هدف مشغول بکار شوند. مراحل ذکر شده بسته به کشور انتخابی متفاوت است.
بهترین کشورها برای مهاجرت با مدرک تکنسین داروخانه
در برخی کشورها، به دلیل کمبود نیروی کار، فرصت های شغلی خوبی برای کسانی که دوره تکنسین داروخانه را گذرانده اند وجود دارد. از طرف دیگر چون تقاضا برای تکنسین های داروخانه در حال افزایش است و تکنسین های داروخانه بخشی از کارهای داروسازان را انجام می دهند، بهترین کشور برای کار این افراد کشورهایی هستند که کمبود نیروی داروساز دارند. آمریکا، انگلستان،کانادا،سوئیس،آلمان کشورهایی هستند که را که برای مهاجرت داروسازی و مشاغل مرتبط با آن بهتر هستند.
شرایط کار تکنسین داروخانه
تکنسین داروخانه یا دستیار داروخانه از جمله ارائه دهندگان خدمات درمانی هستند که در داروخانه ها تحت نظارت مستقیم پزشک داروخانه فعالیت می کنند.در ایران بر خلاف بعضی از کشورهای دیگر، دستیاران داروخانه تحصیلات مرتبط ندارد و با گذراندن دوره های کوتاه مدتی که جهاد دانشگاهی برگزار می کند، می توانند به عنوان تکنسین داروخانه مشغول به فعالیت شوند.در کشورهایی نظیر آمریکا و انگلیس داروخانه ها ترجیح می دهند تکنسین های داروخانه مدرک خود را از مراکز علمی معتبر دریافت کرده باشند.برای شروع فعالیت در حوزه نسخه خوانی داروخانه، لازم نیست مدرک دانشگاهی نزدیک یا مرتبط داشته باشید، با گذراندن دوره های چند ماهه تکنسین داروخانه، می تواند در این حوزه مشغول به فعالیت شوید.
دستیاران داروخانه می بایست تسلط کافی بر روی نام های تجاری داشه باشند و از بین علائم و اختصارات و گاهی اشتباه پزشکان، نام داروهای تجویز شده را تشخیص دهد.البته لازم به ذکر است، وظیفه اصلی تکنسین داروخانه این است که بعد از تایید پزشک، نسخه را آماده کند.
اعتبار مدرک تکنسین داروخانه
متقاضیان این دوره بعد از ثبت نام در دوره تکنسین داروخانه و گذراندن واحد های مورد نیاز می توانند با استناد به این مدرک در داروخانه ها مشغول به کار شوند. مراکز مختلف این دوره ها را برگزار می کنند.آموزشگاه آپادانا دوره تکنسین داروخانه را زیر نظر اساتید مجرب با گواهی دو زبانه و بین المللی معتبر برگزار میکند.اما همان طور که می دانید، گذراندن این دوره ها و کسب مدرک به معنای تسلط کامل فرد بر مباحث این دوره نیست و همانند دیگر مهارت ها باید به صورت تخصصی و عملی در این زمینه تجربه کسب کرد.مدرک تکنسین داروخانه به این معناست که فرد دانش پایه ای نسبت به این حرفه را کسب کرده و می تواند در این حرفه مشغول به کار شود اما به دلیل حساس بودن موقعیت شغلی این افراد، نیاز به آموزش های تخصصی قبل از اشتغال برای تسلط بیشتر بر وظایف تکنسین داروخانه، بسیار احساس می شود.
اهداف آموزش تکنسین داروخانه
تربیت نیروی ماهر جهت اشتغال در مراکز داروخانه
آمادگی دانشجویان جهت ورود به عرضه مراکز ساخت دارویی
همکاری سازنده با متخصصین بهداشت و مراقبت و فرآهمآوری اطلاعات برای آنها
تقویت مهارت خدمتدهی
تقویت مهارت مدیریت و سازماندهی
تقویت مهارت جزئینگری
تقویت مهارت ریاضی و محاسبات دارویی
تداخلات دارویی
منظور از تداخل دارویی عوارض ناخواسته ای است که از ترکیب و مصرف همزمان دو یا چند دارو ناشی می شود این عوارض وقتی هر یک از داروها به تنهایی مصرف شوند رخ نمی دهند تداخل دارویی می تواند بین داروهای مختلف ، بین داروهای تجویز شده توسط پزشک با داروهای بدون نسخه بین داروها و داروهای گیاهی ، داروهای مکمل و حتی مکمل های ویتامینی ، بین داروها و برخی خوراکی ها و غذاها رخ دهد که از تداخل دارو با غذا می توان تتراسایکلین با لبنیان ، فروس سولفات با چای و شیر ، پپروفلوکسایسین با لبنیات را نام برد و از تداخل دارو با دارو می توان تتراسایکلین با کلسیم و سایمیترین با فتی توئین را نام برد .
بیمارانی که بیشتر در معرض تداخل دارویی قرار دارند در گروه سالمندان دریافت کننده چند دارو مبتلایان به امراضی نظیر بیماری های کبدی ، قلبی ، دیابت ، هپاتیت ، پنومونی و آسم و نیز افرادی که پیوند کلیه داشتند و همچنین مصرف کنندگان داروهای ضدبارداری و بیمارانی که همزمان به چند پزشک مراجعه می کنند می باشند از نکات مهم در هنگام مصرف دارو باید به زمان و نحوه ی مصرف دارو دقت داشت مثلاً کلسیم باید همراه با غذا خورده شود و آنتی اسیدها بعد از غذا و نیز همراه با کلسیم یک لیوان کامل آب مصرف شود . راه های مصرف دارو به صورت خوراکی ، پوستی و تزریقی ، استنشاقی و رکتال می باشد .