مقدمه : فعالیت در هر مجموعه ای مستلزم شناخت و رعایت قوانین و مقررات حاکم بر آن می باشد . دارو خانه به عنوان یک پایگاه درمانی که مستقیما با سلامت جامعه مرتبط می باشد دارای مقرراتی است که رعایت آنها ارتقای کیفیت خدمت رسانی و تضمین سلامت جامعه را در بر خواهد داشت . قانون مربوط به پزشکی و دارویی ،مواد خوردنی و آشامیدنی و اصلاحیه های بعدی آن ، تعاریفی را از داروخانه ، مسئول فنی و موسس ارائه کرده است.دوره تکنسین داروخانه به صورت حضوری در شهر تبریز و به صورت غیر حضوری در سر تا سر کشور برگزار می شود.
آشنایی با نسخه خوانی در داروخانه
نسخه خوان ها فقط در دارو خانه حضور ندارند آن ها یا حضور در سایر مراکز بهداشتی و خانه های سالمندان می توانند به ارائه خدمت بپردازند.این افراد همچنین در داروخانه برخی وظایف دیگر نیز دارند و باید با آن ها آشنا بوده و به خوبی از پش آن ها برآیند. یکی از این کار ها توانایی محاسبه، آشنا بودن با کامپیوتر، توانایی برقرای ارتباط موثر و محترمانه با مشتریان و حافظه خوب برای در نظرگرفتن مکان دارو هاست.نسخه پیچ باید بتواند به سرعت نسخه خوانی کند و به آماده سازی دارو ها پرداخته و بتواند آن ها را در اسرع وقت تحویل مشتری دهد اما این کافی نیست و او باید بتواند اطلاعات کاملی در خصوص دارو داشته و بتواند به سوالات مشتریان جواب دهد.
دوره نسخه خوانی داروخانه
که در زیر به طور مختصر به آنها اشاره می کنیم . داروخانه : داروخانه موسسه ای پزشکی است که با اخذ پروانه مخصوص از وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی تاسیس شده و با داشتن مسئول فنی واجد شرایط به ارائه خدمات دارویی و عرضه دارو، شیر خشک و مکمل های غذایی رژیمی ،غذاهای کمکی شیرخواران و لوازم مصرفی پزشکی و فرآورده های آرایشی و بهداشتی مجاز مبادرت می نماید . مسئول فنی: داروسازی است که باداشتن برگ تشخیص صلاحیت مسئول فنی صادره از سوی اداره کل نظارت بر امور دارو و مواد مخدر و پروانه مسئولیت فنی از سوی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مربوطه ، به وظایف قانونی خود در داروخانه عمل می نماید و مسئولیت فنی آن را بر عهده می گیرد .
موسس : عبارتست از شخصیتی که صلاحیت آن جهت تاسیس داروخانه مطابق ضوابط و مقررات به تایید کمیسیون امور داروخانه ها مصرح در ماده ۲۰ قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی ،مواد خوردنی و آشامیدنی رسیده است و پروانه تاسیس داروخانه از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مربوطه ، دریافت نموده است . تکنسین دارویی : نسخه پیچ ،دارو یار ، دستیار داروساز ، تکنسین دارویی ، پراتیک یا کارمند داروخانه ، شخصی است که اقدام به نسخه پیچی در داروخانه می کند . برخی از آنها به صورت تجربی و برخی با گذراندن دوره های آموزشی وارد این شغل می شوند.برای شرکت در دوره نسخه خوانی داروخانه با ما تماس بگیرید.
علامات اختصاری دارو ها روی نسخه های پزشکی
- IA داخل مفصل « Intra Articulal »
- IL داخل ضایعه « Intra Lesional »
- CS زیر پوستی « Sub Cutaneous »
- Vag داخل واژن « Vaginal »
- IM داخل عضلانی « Intra Muscular »
دفعات مصرف دارو در نسخه خوانی
- PRN یعنی ( به هنگام نیاز یا به هنگام درد )
- q6h یعنی ( هر شش ساعت )
- qod یعنی ( یک روز در میان )
- h یعنی ( به ساعت )
- Hs, qpm یعنی ( شبانه )
- d یعنی daily ( روزانه )
- Bd یا BID یعنی (دوبار در روز )
- QID یعنی ( چهار بار در روز )
- TDS یا TID ( سه بار در روز )
دوز مصرف در نسخه خوانی
- g یعنی گرم
- mg یعنی میلی گرم
- Mg میکرو گرم
- M یعنی مولار
- Mi یعنی میلی لیتر
علائم اختصاری نسخه خوانی
- g←گرم
- gr ←گرین: ۱۵ gr ‗‗ g 1
- ۱ انس (oz) ←۳۰ml(cc) مایع و ۳۰g جامد
- Tspقاشق چایخوری ← ۵/۲ ml
- Tbspقاشق غذا خوری← ml ۱۵
- ۱qt ←۱۰۰۰ml
- gtt←drop
- hs← موقع خواب مصرف شود
- qAm ←هر روز صبح
- supp←شیاف
- Susp ←سوسپانسیون
- Sol ←محلول
- qhs←هر شب موقع خواب
- Effervescent ← جوشان
- oint← پماد
- Qs←مقدار کافی
- bid ← ۲ بار در روز
- tid←۳ بار در روز q8h
- i.d ←۴ بار در روز
دوره تکنسین داروخانه
دوره نسخه خوانی یا تکنسین داروخانه یک دوره آموزشی شامل نسخه خوانی، نسخه پیچی، قفسه بندی و کار با نرم افزار داروخانه می باشد.محتوای کلاس آموزش قفسه بندی کاملا منطبق با بازار کار است و قسمتی از آموزش نسخه پیچی، رایگان در داروخانه برگزار می گردد.این دوره آموزشی توسط دکتر داروساز تدریس می شود. دوره به صورت کارگاهی و مهارتی برگزار می گردد.