داروخانه مکانی جهت ارائه خدمات دارویی و بهداشتی به مراجعه کنندگان توسط پزشک داروساز و پرسنل است . خدمات دارویی یعنی بررسی نسخه ارائه شده ، تجزیه و تحلیل علمی آن و در نهایت تحویل دارو و دادن اطلاعات لازم به بیمار است .در سمت یک تکنسین داروخانه باید از چیزی که به مراجعه کنندگان می دهید اطلاعات مناسب داشته باشید و راهنمای مورد اعتماد بیمار باشید .با گسترده شدن و بهبود وضعیت بهداشتی در ایران و راه اندازی داروخانه های دولتی و خصوصی نسبتا زیاد ، موقعیت شغلی تکنسین داروخانه مناسب بوده و شما کارآموزان می توانید با گذراندن دوره آموزشی تکنسین داروخانه ( آموزش نسخه خوانی | آموزش نسخه پیچی ) زیر نظر آموزشگاه آپادانا تمامی اطلاعات لازم برای کار در داروخانه را کسب نمایید و مدرک معتبر دریافت نمایید .
درباره تکنسین داروخانه
تکنسین داروخانه یا نسخه خوان (Pharmacy Technician) فردی آموزش دیده است که با داروها و نکات نسخه خوانی آشنایی کامل داشته و وظیفه پیچیدن نسخه دارویی، چیدمان داروها و قیمت زدن بر عهده اوست. نسخه پیچی یا آماده سازی نسخه برای تحویل به فرد مراجعه کننده به داروخانه مهمترین وظیفه تکنسین داروخانه می باشد.
روند کار تکنسین داروخانه شامل شش مرحله زیر است:
پذیرش نسخه
خواندن نسخه و تفسیر آن
آماده سازی داروها و اقلام نسخه
ثبت داروهای نسخه در نرم افزار داروخانه
الصاق برچسب و نوشتن دستورات لازم
ارائه دستورالعمل لازم در رابطه با مصرف دارو و تحویل دارو به بیمار
موقعیت های شغلی دوره آموزشی تکنسین داروخانه
داروخانه های خصوصی، دولتی و یا داروخانه های بیمارستانی مهمترین مکان فعالیت یک تکنسین داروخانه می باشد. با توجه به کوتاه مدت بودن دوره آموزشی تکنسین داروخانه گذراندن این دوره فرصت مناسبی برای فراگیران جهت استخدام و یافتن شغل مناسب و سریع ایجاد می کند.موقعیت های کاری فراوانی برای فارغ التحصیلان دوره تکنسین داروخانه در سراسر کشور وجود دارد. اکثر موقعیت های شغلی تکنسین داروخانه نیاز به سابقه کار یا گواهی خاصی ندارند ولی روابط عمومی مناسب، آشنایی با این حوزه و نرم افزارهای مدیریت داروخانه به عنوان اصلی ترین ویژگی های مورد نیاز کارفرمایان برای استخدام تکنسین داروخانه می باشد.
بسته به موقعیت کاری امکان کار در داروخانه بصورت تمام وقت، پاره وقت و یا حتی کارآموز برای یک تکنسین داروخانه وجود دارد. به همین جهت تکنسین داروخانه بیشتر مورد استقبال دانشجویان و یا افرادی که دنبال پیدا کردن سریع شغل هستند قرار می گیرد.همچنین اگر شما داری شغل ثابت هستید می توانید به شغل نسخه پیچی داروخانه به عنوان شغل دوم حتی در محله زندگی خود فکر کنید.بعضی از افراد این دوره آموزشی را به جهت کسب اطلاعات عمومی در حوزه داروخانه و داروهای بدون نسخه می گذرانند.
شرایط کار تکنسین داروخانه
تکنسین داروخانه یا دستیار داروخانه از جمله ارائه دهندگان خدمات درمانی هستند که در داروخانه ها تحت نظارت مستقیم پزشک داروخانه فعالیت می کنند.برای شروع فعالیت در حوزه نسخه خوانی داروخانه، لازم نیست مدرک دانشگاهی نزدیک یا مرتبط داشته باشید، با گذراندن دوره آموزشی تکنسین داروخانه که آموزشگاه آپادانا برگزار می کند، می توانند به عنوان تکنسین داروخانه مشغول به فعالیت شوند.در کشورهایی نظیر آمریکا و انگلیس داروخانه ها ترجیح می دهند تکنسین های داروخانه مدرک خود را از مراکز علمی معتبر دریافت کرده باشند.تکنسسین داروخانه می بایست تسلط کافی بر روی نام های تجاری داشه باشند و از بین علائم و اختصارات و گاهی اشتباه پزشکان، نام داروهای تجویز شده را تشخیص دهد.البته لازم به ذکر است، وظیفه اصلی تکنسین داروخانه این است که بعد از تایید پزشک، نسخه را آماده کند.
کدام دارو و غذاها را نباید باهم مصرف کرد؟
تداخل دارو با غذا (drug-food interactions) یا مکملها یا ترکیبات گیاهی مثل دمنوشها، وقتی پیش میآید که دارویی باعث اختلال در جذب برخی ریزمغذیها یا افزایش دفع آنها از بدن بشود. گاهی اوقات نیز گیاهان یا ریزمغذیها، باعث کاهش یا افزایش اثر داروها میشوند.
به عنوان مثال، تنباکوی سیگار میتواند با افزایش متابولیسم کبدی برخی داروها، باعث بی اثر شدن سریعتر و کاهش اثرات درمانی داروها شود.برخی از غذاها نیز ممکن است مستقیما اثرات داروها را خنثی کنند. مثلا مصرف سبزیجاتی مثل اسفناج با وارفارین تداخل دارد چون ویتامین K موجود در این سبزیجات، اثرات درمانی وارفارین را کاهش میدهد.لبنیات و ترکیبات حاوی کلسیم، میتوانند جذب برخی از داروها مثل داکسی سایکلین را کاهش دهند.همینطور برخی گیاهان با داشتن خواص ضدانعقاد خون، کاهنده فشار و قند خون ممکن است اثرات داروهای ضد انعقاد خون، ضد فشار و قند خون را تشدید کنند.
داروهای مسکن
از داروهای مسکن برای تسکین انواع درد استفاده میشود که میتواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. مسکنها بهطور گستردهای مورداستفاده قرار میگیرند اما مصرف زیاد این داروها خطرناک است. انواع مختلفی داروی مسکن وجود دارد و بسته به میزان درد برای دردهای مختلف از مسکنهای متفاوتی استفاده میشود. که در دوره آموزشی تکنسین داروخانه در تبریز به وط کامل با آنها آشنا خواهید شد. پزشک پس از ارزیابی میزان درد بیمار، مسکن مناسب را برای او تجویز میکند. مسکنها برای تسکین دردهای ناشی از التهاب مفصل، جراحی، آسیبدیدگی، دندان درد، سردرد، دردهای قاعدگی، سوزش عضلات و … بهکار میروند. در ادامهٔ این مطلب با انواع مسکن بیشتر آشنا بشوید.
آیا داروهای مسکن اعتیادآور است؟
داروهای ضد درد که حاوی مواد افیونی هستند به طور بالقوه اعتیاد آور هستند. وقتی فردی برای مدتی داروی افیونی مصرف میکند بدن خود را با دارو سازگار میکند. اگر آنها ناگهان مصرف دارو را قطع كنند، ترك ممكن است رخ دهد علائم ترك ممكن است شامل دردهای عضلانی، آبریزش بینی و چشم، تحریك پذیری، تعریق و اسهال باشد. واکنش ترک نشان میدهد فرد از نظر جسمی به دارو وابسته شده است.این یک پاسخ طبیعی به استفاده مکرر از مواد افیونی است. این بدان معنا نیست که شخصی معتاد است. بسیاری از داروها وجود دارند که باعث وابستگی جسمی میشوند. کافئین از جمله چنین موادی است که برای بسیاری از افراد آشنا است. برخی از افراد عادت به نوشیدن قهوه (یک فنجان حاوی حدود 100 میلی گرم کافئین) دارند که با قطع ناگهانی نوشیدن آن، دچار سردرد میشوند این نیز یک واکنش ترک است.
اثر متداول دیگر مصرف مواد افیونی به صورت طولانی مدت، “قدرت تحمل” است. افرادی که نسبت به دارو “تحمل” میکنند به مرور زمان به دوز بیشتری برای تسکین درد نیاز دارند.افرادی که درگیر اعتیاد هستند معمولاً از نظر جسمی وابسته و متحمل هستند، اما آنها همچنین اشتیاق شدید و اجباری دارند که آن را بارها و بارها مصرف کنند. آنها قطع یا کاهش استفاده از دارو را بسیار دشوار میدانند و مصمم هستند که علیرغم آسیب جسمی، ممکن است دچار آسیبهای روانی یا اجتماعی شوند.اگر مواد افیونی برای درد شما تجویز شده است، آنها را طبق دستور پزشک مصرف کنید.